Hartenkracht Vertrouwenspersoon

Specialist in sociale veiligheid en integriteitskwesties
Als vertrouwenspersoon help ik werknemers vanuit een holistisch-integratieve benadering om een fijne "gezonde" werkomgeving voor zichzelf te creëren. .

Beste werknemer, mijn naam is Esmée Verbaan, en ik ben initiatiefnemer van Hartenkracht Vertrouwenspersoon en hiernaast ben ik ook holistisch integratief gezondheidsadviseur.

Het kenmerk van holisme is dat wanneer een systeem uit meer elementen bestaat dat één deel niet op zichzelf verklaard kan worden zonder de andere elementen, het gehele beeld in ogenschouw te nemen.
De kaart is niet het gebied.

Sinds kort heeft iedere werknemer bij de wet het recht om te kiezen voor een “extern” vertrouwenspersoon. Het hebben van deze keuze is belangrijk omdat dit er voor zorgt dat je je met iemand van buiten je werkomgeving veiliger en vertrouwd kunt voelen in het bespreken van je ervaringen. 

Kiest je werkgever voor mij? dan kom ik niet in dienst van. Nee, de werkgever schakelt mij in omdat deze het beste met jou, als werknemer voor heeft en weet dat:

De werkgever en werknemer samen zorgdragen voor een gezonde, prettige en sociaal veilige werkomgeving.

Als vertrouwenspersoon ben ik bereikbaar voor werknemers die, wat dan ook te bespreken hebben waarvan ze even niet weten bij wie ze hiermee terecht kunnen. Zo is het een hele stap om te praten over grensoverschrijdend gedrag, laat staan met iemand die ook nog je baas, leidinggevende of collega is. 

Op het moment dat ik door een werkgever nieuw aangetrokken word, stel ik de vraag: kun je me iets over de organisatie of het bedrijf vertellen? Liefst kom ik op locatie kijken en maak kennis met de mensen en tijdens een rondleiding kan ik proeven wat is hier de mores? Met andere woorden, hoe gaan we hier met elkaar om? Het is voor mij belangrijk om globaal kennis te hebben van: Wie werkt er hier en waar? Wie is de leidinggevende? Zit deze op kantoor of komt deze ook op de afdeling? 

Vanuit een schat aan werk- en levenservaring heb ik een gemak ontwikkeld om dingen te herkennen (mooie plaatjes die neergezet worden) die vaak niet zijn hoe ze lijken, . 

*Het is geregeld in de Arbowet dat iedereen recht heeft op een sociaal veilige werkplek en een integere organisatie. 

Zijn er afspraken, zoals een gedragscode of is er beleid? en is dit bij de werknemers bekend?
 
 
 
Wat wordt er bedoelt met ongewenste gedragsvormen of integriteit kwesties?

 

1.            Bij ongewenste omgangsvormen gaat het om het gedrag dat een persoon/ jij als
               medewerker (Klager) persoonlijk ervaart of heeft ervaren.

               Denk hierbij aan pesten, agressie en geweld, discriminatie, intimidatie (ook seksueel). 

2.            Bij integriteitkwesties gaat het over gedrag van een ander dat aan anderen of de

               Organisatie wordt aangedaan. Jij als melder/klokkenluider bent getuige en je bent zelf

               Geen slachtoffer. Stel je ziet dingen waar je vragen bij stelt van zie ik dit nu goed, klopt dit  wel?

               En… de organisatie is de dupe. Denk hierbij aan fraude, corruptie, oplichting, diefstal.

 

Stel er speelt iets op het werk. Je ziet dingen, je hoort dingen, ervaart dingen, het loopt niet zo lekker met collega’s, met je leidinggevende noem het maar.. Iets waar je, je niet prettig bij voelt, je vindt ergens iets van (en dit mag), en vraagt je af hoe kan ik hiermee verder? Bijvoorbeeld wanneer het je nog niet lukt om zelf met de betrokkenen te spreken. Je wilt graag verandering en het oplossen? Het hoeft niet heel groot te zijn.

 

Hier kom ik als vertrouwenspersoon om de hoek kijken en kun je met mij contact opnemen.

Dit kan via de mail, de telefoon, WhatsApp. Dan ga ik naar je luisteren. 

 

Wat kun je van mij verwachten?

Allereerst. Telefonisch ben ik niet altijd bereikbaar, spreek mijn voicemail in, ik doe mijn best om je zo
spoedig mogelijk terug te bellen, dit kan ook in het weekend.

Een eerste kennismaking gaat heel vaak zo via de telefoon, een mailtje of een appje.

Wil je gewoon even iets afstemmen van kan of moet ik hier iets mee? Of dit is mijn plan en even van gedachten wisselen? Als je het fijn vindt kunnen we een afspraak maken en een persoonlijk gesprek met elkaar hebben.  Dit doen we op een locatie die voor jou prettig is. Het kan ook buiten kantoortijd, kunnen we organiseren.

Als je niet wilt dat anderen, zoals jouw collega’s, je leidinggevende, hiervan weten, en als het voor jou niet op de locatie van het werk kan, kunnen we ook ergens anders op locatie naar keuze afspreken of online.

Belangrijk om te weten, alles wat je met mij bespreekt is vertrouwelijk.

Van de inhoud rapporteer ik niets terug aan wie dan ook.

Jouw verhaal, de informatie die jij met mij deelt blijft bij mij, met de uitzondering dat wanneer je mij dingen vertelt die over de grenzen van de wet heen gaan, en ik denk dit is zo groot dit moet ik ergens gaan melden, dan doe ik dit in samenspraak met jou. 

  • Jij houdt de regie.
  • Je kunt je op een veilige manier uitspreken en met mij sparren en nadenken over oplossingen. 
  • Ik vang je op en kan je begeleiden en je adviseren in routes en stappen die je kunt nemen
  • Ik help je in de voorbereiding van een gesprek dat je wilt gaan voeren en kan ook mee.

“Het aangeven van grenzen begint bij een gedeelde cultuur in het bedrijf waar iedereen zich goed bij voelt. Een klimaat kan prettig en gezond blijven met alles wat wij nu slecht noemen, of onplezierig en soms zelfs ziekmakend worden met alles wat wij goed vinden!”

 
Scroll naar boven